Je eerste woning kopen: hier moet je aan denken
Een huis kopen brengt nogal wat denkwerk met zich mee. We maken het je makkelijk en vertellen je precies waar je op moet letten.
Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig?
Een uitbouw kan een geweldige manier zijn om de waarde van je woning te vermeerderen, maar je moet het natuurlijk wel kunnen financieren. Mocht je geen spaargeld hebben, dan kun je dit o.a. doen door een percentage van je hypotheek voor het verbouwen te gebruiken. Dit percentage, wordt ook wel het bouwdepot genoemd.
In het kort:
Mocht je geen spaargeld hebben om je verbouwing te financieren, dan kun je dit doen door een percentage van je hypotheek voor het verbouwen te gebruiken. Dit percentage, wordt ook wel het bouwdepot genoemd. Je bouwdepot komt op een aparte rekening te staan, en kan alleen gebruikt worden wanneer de verbouwing de waarde van de woning vermeerdert en aan je huis vastzit.
Je mag maximaal 100% van de waarde van je woning na de verbouwing lenen. Energiebesparende voorzieningen kunnen vaak tot 106% van de marktwaarde ná de verbouwing gefinancierd worden.
Een uitbouw kan een geweldige manier zijn om de waarde van je woning te vermeerderen, maar je moet het natuurlijk wel kunnen financieren. Mocht je geen spaargeld hebben, dan kun je dit o.a. doen door een percentage van je hypotheek voor verbouwen te gebruiken. Dit percentage, wordt ook wel het bouwdepot genoemd.
Maak een ruwe schatting van je verbouwkosten door het op te zoeken in de verbouwzoekmachine!
Wanneer je een verbouwingsproject begint, kun je dit project meefinancieren in je hypotheek. Deze financiering wordt het bouwdepot genoemd. Je kunt een bouwdepot meenemen in het afsluiten van een nieuwe hypotheek, of aanvragen bij de instelling waar je jouw huidige hypotheek hebt lopen.
Het bouwdepot geeft je de mogelijkheid om alle kosten van de verbouwing uit hetzelfde potje te betalen. Je bouwdepot komt op een aparte rekening te staan, en kan alleen gebruikt worden wanneer je aan twee voorwaarden voldoet:
De tweede optie is een uitbreiding van je hypotheek. Je kunt bij je geldverstrekker een bouwdepot aanvragen: een aparte rekening waar bonnetjes en facturen door de bank van betaald worden. Je kunt in dit geval 100 procent van de woningwaarde ná de verbouwing aanvragen.
Let op: de afsluitkosten liggen redelijk hoog. Dit maakt dat deze optie vooral interessant is wanneer het over een verbouwing van minimaal 25.000 euro gaat.
Wil je een bouwdepot meefinancieren in je hypotheek, dan kijk je naar de waarde van je woning na de verbouwing. Je mag namelijk maximaal 100% van de waarde van je woning lenen – in dit geval is de waarde van je woning natuurlijk meer na de verbouwing. Je kunt de hypotheek alleen voor verbouwen gebruiken als het om een waardevaste verbouwing gaat.
> Wil je energiebesparende voorzieningen meefinancieren? Dan kun je vaak tot 106% van de marktwaarde ná de verbouwing financieren. Het verduurzamen van de woning is namelijk ook een waardevermeerdering van de woning. Sterker nog: wil je jouw uitbouw volgens de gestelde isolatienormen bouwen? Dan kan je dat wel 10% van de gestelde rente schelen!
Wanneer je een bouwdepot aanvraagt, zal er een taxatierapport worden opgesteld. Dit taxatierapport zal zowel de huidige waarde van je woning bevatten, als de waarde ná de verbouwing. Je kunt dit rapport door een taxateur bij je geldverstrekker op laten stellen (als deze optie aanwezig is), of zelf een onafhankelijke taxateur inschakelen. De kosten van een taxatierapport liggen gemiddeld rond de 500 euro – afhankelijk van de taxateur en situatie.
Bewaak je verbouwkosten. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen!
Een bouwdepot komt net als een lening op een aparte rekening te staan. Maar, er is één groot verschil:
Je kunt niet zomaar geld van de rekening van je bouwdepot opnemen.
Bonnen en facturen moeten gedurende de verbouwing ingediend worden bij de verstrekker van je bouwdepot. Deze is vervolgens degene die de rekeningen voor je betaalt. Betaal je liever zelf? Dan betaalt de bank jou vervolgens terug. Daarnaast wordt het afsluiten van een extra lening naast je hypotheek vaak niet aangeraden, en valt het in sommige gevallen ook niet binnen de mogelijkheden.
Let op: Je geldverstrekker kan voorwaarden verbinden aan de aannemer of bouwbegeleider die jij aanwijst om je verbouwing te begeleiden. Zo kan de geldverstrekker eisen dat je aannemer aangesloten is bij een branchevereniging en over bepaalde verzekeringen moet beschikken. Check altijd de voorwaarden van de geldverstrekker, bijvoorbeeld samen met een hypotheekadviseur. Ook als het gaat om het oversluiten van je hypotheek.
Wil je hulp bij het bepalen van je verbouwbudget? Bekijk al onze professionals, met hun maak je jouw verbouwing tot een succes!
8.314 woningeigenaren gingen je al voor!
"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"
Op zoek naar meer informatie over het budget bepalen en financiën?
Check deze artikelen:
Een huis kopen brengt nogal wat denkwerk met zich mee. We maken het je makkelijk en vertellen je precies waar je op moet letten.
Het bouwdepot: een veelgebruikte manier om een verbouwing of verduurzaming te financieren zonder hier jaren voor hoeven te sparen. Maar wat is een bouwdepot precies, hoe werkt het, wat voor bedrag kun je verwachten en welke regeltjes zitten eraan verbonden?
Wist je dat een hypotheekaanvraag gemiddeld 3 maanden (!) in beslag neemt? Met deze stappen en tips bereid je jezelf goed voor en versoepel je het proces.
Hart voor je Huis
Wij staan je bij tijdens je hele reis naar heerlijk wonen! In elke stap krijg je van ons exact de juiste tips om je verbouwing tot een succes te maken!
Contact
Stationsplein 45, 4e verdieping
3013 AK Rotterdam
E: hallo@hartvoorjehuis.nl
Bereikbaar 7 dagen per week
van 08:30 – 22:00 uur
Onze voorwaarden | Jouw privacy
Copyright © 2022 – Alle rechten voorbehouden
Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,2!