Logo Paars

Je woning verduurzamen:

stappenplan

Hoe pak je dat goed aan?

Of je nu een nieuwe, of oudere woning hebt: je kunt bijna niet meer om verduurzamen heen. Sterker nog, het wordt je steeds makkelijker gemaakt met subsidies. En wij hebben een stappenplan voor je!

In het kort:

 1. Waarom verduurzamen? Bespaar, verlaag je CO2 footprint of verhoog je wooncomfort.
 2. Ontdek wat je al hebt. Voordat je op zoek gaat naar manieren om te verduurzamen, is het fijn om te weten waar jouw woning wat verduurzaming kan gebruiken! Je kunt met behulp van een aantal handige tools al vrij snel ontdekken hoe duurzaam jouw woning nu is.
 3. Dit kun vaak al verduurzamen in je woning zonder het stappenplan. Bekijk de verduurzamingsmaatregelen die je bijna altijd kan uitvoeren.
 4. Stappenplan verduurzamen: Wat is de juiste en logische manier van verduurzamen? We leggen het je uit in een stappenplan. 
 5. Verduurzamingsmaatregelen op een rij: Er tientallen manieren om je woning te verduurzamen. En wat denk je? We hebben álle informatie voor iedere verduurzamingsslag voor je bij elkaar gezet! Hoef jij alleen nog maar te kiezen.
 6. Kosten en slimme opties: Het verduurzamen van je woning levert je flink wat op, maar is natuurlijk niet gratis. Sterker nog: de kans is groot dat je hart in je keel schiet wanneer je sommige bedragen ziet. Maar dit betekent niet dat het onmogelijk is!
 7. Stijging van je woningwaarde: Wist je dat op huizenwebsites zoals Funda 49% vaker op energielabel wordt gefilterd? Dit betekent dat je jouw woning niet alleen sneller zou kunnen verkopen met een beter energielabel, maar het verhoogt de marktwaarde nog eens ook!
 8. Zo start je jouw verduurzamings project: Ben je klaar om een verduurzamingsslag te maken, en wil je weten waar en hoe je de juiste vakman vindt? Dan zijn deze tips onmisbaar.

Waarom verduurzamen? 

Verduurzamen haalt je maandelijkse lasten flink omlaag, vergroot je wooncomfort en verlaagt de CO2 footprint van je woning. Het is dan ook niet voor niets dat de overheid je van alle subsidies en informatie voorziet die je nodig hebt om je woning zo duurzaam mogelijk te maken! 

 

Maar welke mogelijkheden zijn er, welke verduurzamingsslag is van waarde voor jouw woning, wat levert het je op en zijn er nog handige tips? Je leest het hier!

zonnepanelen besparen en verduurzamen woning stappenplan

Bron: Milieu Centraal

Onderzoek wat je al hebt, moet ik mijn huis verduurzamen?

Voordat je op zoek gaat naar manieren om te verduurzamen, is het fijn om te weten waar jouw woning wat verduurzaming kan gebruiken! Je kunt met behulp van de huisscan of de isolatie zelfscan op Milieu Centraal vrij snel ontdekken hoe het er met de duurzaamheid van je woning voor staat. 

Of wat dacht je van de website van mijn.overheid.nl? Hier ontdek je in een paar minuten (onder het kopje Wonen, en dan bij Mijn Kadestrale Gegevens) wat het energielabel van je woning is. Kun je het niet vinden? Controleer dan documenten zoals het taxatierapport of bouwkundigrapport. Hier zou dit als het goed is in moeten zijn aangegeven.

Verduurzamen met de kracht van de natuur

Zonder het stappenplan te volgen kun je bijna altijd deze drie maatregelen toepassen bij je woning: 

zonneboiler milieu centraal hart voor je huis stappenplan

Bron: Milieu Centraal

 1. Zonnepanelen
  De beschikbare ruimte en de ligging van het dak zijn wel belangrijk. In 9 van de 10 gevallen kun je zonder omgevingsvergunning zonnepanelen laten plaatsen. Heb je nog een oude meterkast met draaischijf (Ferraris) meter? Dan heb je geen nieuwe meter nodig voor zonnepanelen. Houd er ook rekening mee dat als je 24 zonnepanelen of meer wilt plaatsen dat je altijd een 3-fasen omvormer nodig hebt. Ontdek alles over de verschillende soorten zonnepanelen.
 2. Wateropvang
  Natuurlijk heb je wel een regenpijp nodig waar je een opvang regenton aan kan installeren. Kom meer te weten over verschillende soorten wateropvang en hoeveel ruimte je daarvoor nodig hebt.
 3. Zonneboiler
  Dit is mogelijk als je CV een Gaskeur-NZ label heeft. Je kunt de zonneboiler ook aansluiten op een indirect gestookte boiler. Verdiep in de mogelijkheden voor een zonneboiler.

Stappanplan woning verduurzamen

Heb je een oudere woning en zit je met de handen in het haar omdat eigenlijk álles wel duurzamer kan? No worries, je kunt het verduurzamen van je woning stapsgewijs aanpakken. Waarom? Omdat de elke stap effect heeft bij het doorvoeren van de volgende verduurzamingsstap.

'Ik wil een warmtepomp', met deze vraag komen mensen naar onze winkel. Ze begrijpen vaak niet dat hun radiatoren dan van 70 graden naar 35 graden warmte gaan. Dit is helemaal niet comfortabel, dan heb je het koud. Daarom is het goed om bij het begin te beginnen. Pak je woning in, zorg voor een gezond klimaat, kijk naar je comfort en hoe je energie omzet en opslaat.

Stap 1: Isoleren

Pak je woning in

De eerste stap levert je direct het meeste op: het isoleren van je woning. Wanneer je woning goed geïsoleerd is, blijft warmte makkelijker binnen (of buiten – wel zo fijn tijdens een hittegolf). Dit zorgt er natuurlijk voor dat er minder energie nodig is om je huis te verwarmen of af te koelen, en dát brengt de energierekening al snel flink naar beneden.

 

We hebben alle vormen van isolatie, de kosten, de subsidies en handige tips hier voor je verzameld.

Wist je dat… Een slecht geïsoleerde hoekwoning 2400 m3 meer gas per jaar verbruikt? Als de gasprijs 3 euro per kubieke meter is dan kun je dus €9.300,- per jaar besparen! Weet jij hoeveel energie je woning verliest? Inpakken dus!

stappenplan hart voor je huis woning isoleren

Bron: Woonwijzer winkel

Stap 2: Ventileren

Verse lucht is gezond

Is je woning goed geïsoleerd? Mooi! Dan is het nu tijd om de ventilatie een upgrade te geven. Verse lucht in je woning is belangrijk. Een slechte luchtkwaliteit in huis kan voor allerlei gezondheidsklachten zorgen, en dat willen we natuurlijk voorkomen. Goede ventilatie is essentieel om gezond én comfortabel te kunnen wonen.


Maar hoe pak je dit aan? Je leest hier álles wat er te leren valt over het ventileren van je woning, de mogelijkheden, de subsidies en een aantal handige tips.

Stap 3: Verwarmen

Verschillende manieren en temperatuur

Ter voorbereiding van een warmtepomp heb je verwarming nodig die comfortabel aanvoelt bij een lagere temperatuur. Waarom? Een warmtepomp werkt met een lagere temperatuur, die stookt tussen de 35 en 55 graden. In tegenstelling tot een als een CV ketel die tussen de 60 en 80 graden verwarmt.  

 

Als je woning goed is geïsoleerd en geventileerd is die hoge temperatuur van verwarmen ook vaak niet nodig. Er bestaan natuurlijk verschillende verwarmingssystemen en deze zetten we voor jou op een rij. Welke warmte afgifte is het meest voordelig en efficiënt voor jouw woning? Hoe efficiënter je verwarmd, hoe lager de kosten!

 

Van vloer- en muurverwarming tot infraroodpanelen, hier ontdek alles over de verschillende mogelijkheden van verwarming. Kom er achter welk verwarmingssysteem het beste bij jouw woning past en welke subsidies hiervoor te krijgen zijn.v

Stap 4: Energie toevoer

Alles over energie: opwekken, omzetten of opslaan

De laatste stap is een verduurzamingsslag op het gebied van de energie toevoer voor jouw woning. Hoe kom je aan jouw energie; via een een CV ketel, hybride warmtepomp, (biomassa)kachel? Wek je al eigen energie op met bijvoorbeeld een zonneboiler, zonnepanelen of windturbine? Of laat je alle energie vanuit leveranciers komen? Hoe meer je zelf opwekt, hoe lager de maandelijkse lasten! 


We hebben alle vormen van energie toevoer, opslag en de kosten, de subsidies en handige tips hier voor je verzameld.

energie omzetten woning verduurzamen stappenplan

Bron: Milieu Centraal

Verduurzamingsmaatregelen:

Welke vormen van verduurzamen zijn er nou eigenlijk?

Zoals je hierboven al kort hebt kunnen lezen zijn er tientallen manieren om je woning te verduurzamen. En wat denk je? We hebben álle informatie voor iedere verduurzamingsslag voor je bij elkaar gezet! Hoef jij alleen nog maar te kiezen.  

 

isoleren - stappenplan verduurzamen

Verwarmen en ventileren

Wanneer je woning goed geïsoleerd is, is het tijd om naar de verwarming en ventilatie van je woning te kijken. Deze zorgen voor optimaal wooncomfort en nóg lagere lasten.
 

 

Bron: Milieu Centraal

Isolatie

Te beginnen met isolatie. Wanneer je woning goed geïsoleerd is, blijft warmte makkelijker binnen (of buiten – wel zo fijn tijdens een hittegolf). Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren, en wanneer je ze allemaal uitgevoerd hebt, zul je al snel zien dat er weinig van de energierekening overblijft.

 

 1. Dakisolatie
  Dakisolatie is één van de meest belangrijke vormen van isolatie. Warme lucht stijgt op: en je wilt natuurlijk niet dat alle warmte in huis via het dak direct verloren gaat. Dakisolatie zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft, maar óók dat de hitte buiten blijft! Hoe dakisolatie precies werkt, welke mogelijkheden er zijn en wat het kost, lees je hier.
 2. Muurisolatie
  Muurisolatie is misschien wel één van de minst gecompliceerde manieren om je woning van extra isolatie te voorzien. Het levert je een besparing van gemiddeld 260 euro per jaar op, of in het geval van een vrijstaande woning zelfs tot 1.000 euro per jaar! Genoeg reden om de investering te maken, toch? Maar wat doet
  muurisolatie, hoeveel kost het, hoe pak je deze klus aan en wat levert het exact op? We vertellen je er alles over in dit artikel.
 3. Vloerisolatie
  Vloerisolatie is een mooie manier om je wooncomfort direct te vergroten. Lekker warme voeten en een warmer huis. Wist je dat vloerisolatie zo’n 10 tot 15% meer warmte vasthoudt dan niet-geïsoleerde vloeren? Je ontdekt hier welke soorten vloerisolatie er zijn, welke mogelijkheden je hebt, hoeveel subsidies er beschikbaar zijn en hoe je vloerinstallatie zelf kunt installeren.
 4. Kozijn en glas isolatie
  Minder kans op vocht, slijtage en schimmel, én een verlaagde energierekening. Je kozijnen vervangen en dubbel glas of zelfs triple glas bestellen levert je zeker voordelen op. Maar wat isoleert beter, welke kozijnen isoleren het beste, wat kost het en wat levert het je op? Je leest hier alles over het vervangen van kozijnen, de kosten en de soorten glas!
verduurzamen woning stappenplan verwarmen aanpassen

Verwarmen en ventileren

Wanneer je woning goed geïsoleerd is, is het tijd om naar de verwarming en ventilatie van je woning te kijken. Deze zorgen voor optimaal wooncomfort en nóg lagere lasten.
 

 

Bron: Milieu Centraal

 1. Warmtepomp
  Wist je dat ongeveer de helft van je energierekening komt uit de kosten van je verwarming? Dat is nogal, of niet?! Duurzaam verwarmen is dan ook niet voor niets helemaal hip en trending op het moment. Zet de thee maar klaar, want we vertellen je
  hier alles wat je moet weten over duurzaam verwarmen met een warmtepomp!
 2. Luchtventilatie
  Als je ons stappenplan hebt gevolgd, is je woning inmiddels geweldig goed geïsoleerd en zorgt duurzame verwarming ervoor dat de energiekosten flink gedaald zijn. Maar we zijn er nog niet: wist je dat het ventileren van je woning ontzettend belangrijk is? Wat ventileren voor je woning doet, welke mogelijkheden er zijn en hoeveel dit mag kosten, lees je hier.

   

 3.  Apparatuur
  En wat dacht je van duurzame apparatuur zoals een laadpaal, ledverlichting of duurzame apparatuur in en rondom huis? We hebben alle duurzame apparaten hier voor je verzameld.
energie opwekken stappenplan verduurzamen

Energie opwekken en/of opslaan 

Energieleveranciers leveren graag stroom aan jou, daar betaal je ook flink voor! Ben je opzoek om zelf energie op te wekken? Dit kan duurzaam en zo bespaar je ook nog eens!  

 

 

 

 

Bron: Milieu Centraal

 1. Zonnepanelen
  Je ziet ze op steeds meer Nederlandse daken: de zonnepanelen. Ze zijn voorzien van allerlei subsidies en mogelijkheden, zijn voor een relatief lage investering te installeren en leveren je flink wat besparingen op. Lees in deze artikelen alles wat je wil weten: zonnepanelen en nieuwe subsidieregels voor 2023.

   

 2. Zonneboiler
  Gratis energie, verminderde CO2-uitstoot, lagere kosten en hogere rendementen. Dat kan alleen de zonneboiler zijn. Maar hoe werkt een zonneboiler precies, wat doet het, welke mogelijkheden zijn er, wat bespaart het en vooral: hoeveel kost het? We vertellen je hier alles wat je moet weten!

   

 3. Water hergebruik- en recycling
  Wist je dat je regenwater voor tientallen andere doelen in kunt zetten? Met een simpele, duurzame oplossing als bijvoorbeeld regenwateropvang kun je al tientallen euro’s op je waterrekening besparen. Ontdekt hier alle mogelijkheden tot het hergebruik en de recycling van regenwater.

 4. CV-ketel
  Heb je nog een oude cv-ketel in je woning? Dan is de kans groot dat dit een flinke energieverbruiker is. We hebben alle duurzame cv-ketels, de bijbehorende subsidies én mogelijkheden hier voor je op een rijtje gezet.

 5. Warmtepomp
  Ooit van een warmtepomp gehoord? Deze doet alles wat je cv-ketel doet, maar heeft er een stuk minder energie voor nodig! Maar wil je een hybride, of volledig elektrische waterpomp? En welke subsidies zijn er beschikbaar? Je leest het hier.

 6. Biomassaketel

  Wil je van gas over naar hout? Dan is de biomassaketel het antwoord op al je dromen. Deze ketel brandt op houtsnippers- en blokken, en zorgt voor de verwarming van je woning én water! Maar hoe werkt zo’n biomassaketel nu precies, wat kost het, en welke subsidies zijn er? Ontdek het hier.

   

 7. Energieopslag

  Al de energie die je opwekt met bovenstaande duurzame vervangers, moet natuurlijk ook ergens opgeslagen worden. Welke mogelijkheden zijn er op dit moment om energie op te slaan, en welke prijskaartjes zijn hieraan verbonden? Lees er hier alles over.

Verduurzamingsadvies

Weet je inmiddels waar jouw woning een verduurzamingsslag kan gebruiken, maar wil je persoonlijk advies over de mogelijkheden? Dan kan de Verbetercheck van Milieu Centraal je van een voorstel voorzien.

 

Zit je na de Verbetercheck nog met vragen? Vraag het dan je buren! Dankzij de Slimme Buur kunnen jouw eigen buren je van advies voorzien. Welke vakman hebben zij bijvoorbeeld gebruikt voor de installatie van hun zonnepanelen, en waren ze er blij mee, of kun je beter op zoek naar iemand anders? De ideale manier om de ideale vakman voor jouw klus te vinden!

Subsidies vanuit gemeente en overheid

Om te beginnen zijn er namelijk flink wat subsidies. Zowel vanuit de overheid, als vanuit jouw gemeente. 

 

Je kunt de hoogte van de subsidies terugvinden op de website van Milieu Centraal. Wil je specifieker antwoord op je vragen, dan kun je het stappenplan van ISDE volgen om precies te weten hoe hoog de subsidies zijn op jouw toekomstige aanschaffen. Wil je zeker weten dat je subsidie kunt krijgen voordat je iets aanschaft? Met deze rekentool ontdek je direct of je in aanmerking komt voor een subsidie.

 

In sommige gemeenten en provincies kunnen er extra subsidies aangevraagd worden. Kijk voor meer informatie over de subsidieregelingen in jouw gemeente op de website van je gemeente of op de Energiesubsidiewijzer

Verwarmen - stappenplan verduurzamen vloerverwarming - financiën hypotheek

Bron: Milieu Centraal

Financiële tips voor het verduurzamen van je woning ​

Het verduurzamen van je woning levert je flink wat op, maar is natuurlijk niet gratis. Sterker nog: de kans is groot dat je hart in je keel schiet wanneer je sommige bedragen ziet. Maar dit betekent niet dat het onmogelijk is! Wat kun je meefinancieren in je hypotheek of is een verduurzamingslening slim? Daarnaast is er ook subsidie beschikbaar om aan te vragen. Lees hier alle financiële mogelijkheden voor verduurzamen!

Budgetbewaking

Bewaak de verbouwkosten van jouw verduurzamingsproject. Vul het geschatte budget in en de daadwerkelijke uitgave. Zo sta je niet voor verrassingen!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Een lening aanvragen

Krijg je geen, of weinig subsidie, maar wil je toch écht verduurzamen? Dan hoeft dit niet onhaalbaar te zijn. Sterker nog, zelfs met lagere inkomens zijn er mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat je met een lager inkomen voor een duurzamer huis mag lenen tegen 0% rente? Je kunt een persoonlijke lening aanvragen bij je bank, of aan de slag gaan met een bouwdepot vanuit waar je álle rekeningen voor je project betaald.


Wil je liever een externe lening? Kijk dan of een lening bij een stichting zoals bijvoorbeeld SVN een optie is! Je leest hier alles over het financieren van een verbouwing of verduurzaming van je woning.

isoleren dak, groen dak ecoklimaat - lening verduurzamen woning

Heb ik een beter energielabel nodig?

Wist je dat op huizenwebsites zoals Funda 49% vaker op energielabel wordt gefilterd? Dit betekent dat je jouw woning niet alleen sneller zou kunnen verkopen met een beter energielabel, maar het verhoogt de marktwaarde nog eens ook! 

De vuistregel is dat de waardeverhoging gemiddeld zo’n 75% tot 100% van de geïnvesteerde kosten is. Wanneer je een woning van 250.000 euro verbetert met dakisolatie en vloerisolatie t.w.v. 4000 euro, zou de woningwaarde met zo’n 1,6% kunnen stijgen. 

energielabel funda label A - je woning verduurzamen

 

 

Voor meer advies over energielabels kun je eens op de website van EP Adviseurs kijken. Zij kunnen je zonder twijfel meer vertellen!

 

Aan de slag

Je verduurzamingswerkzaamheden laten uitvoeren

Ben je klaar om een verduurzamingsslag te maken, en wil je weten waar en hoe je de juiste vakman vindt? Dan begin je natuurlijk op de website van de Slimme Buur. Zo weet je direct welke vakman jouw buren voor bepaalde projecten hebben gebruikt, en of ze tevreden waren.

 

Ben je daarentegen op zoek naar maatwerk advies, dan vind je op deze website een overzicht van alle maatwerk adviesbureaus. Of je gebruikt de VerbouwApp natuurlijk om een goede vakman voor je klus te vinden! Wist je dat je in de VerbouwApp direct tarieven in kunt zien? Super handig, zo weet je waar je aan toe bent!

Vakman regelen

Heb je een vakman nodig voor je verduurzamingswerkzaamheden? Boek deze dan via de VerbouwApp! Zo gefikt die vakman voor het verduurzamen van je woning! Er staan landelijk vakmensen voor je klaar voor een vaste prijs, dat is pas handig.

vakmensen verbouwen hulp
Group 4@3x

Ook jouw verduurzamingsproject in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

We fluisteren je de juiste info in

zodat jouw verbouwing in 1 x goed wordt opgeleverd

5.000+ woningeigenaren gingen je al voor!

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

verbouwapp-desktop-mobile
Download onze VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

10.382 woningbezitters, aannemers & vakmensen gingen je al voor!

Group 4@3x